您当前位置是: 专家学者

魏丽

魏丽,教授,博士生导师,现任中国人民大学财政金融学院保险系主任、中国保险研究所所长。南开大学理学博士,中国科学院数学与系统科学研究院博士后。曾先后赴香港大学和美国爱荷华大学学术访问。研究领域为金融风险管理和保险,利用跨学科的优势,研究方向涉及量化风险管理、未定权益评估和定价、保险资产管理、保险精算、保险经济学、保险文化、互联网保险、保险大数据分析和应用、保险消费者权益保护等多个方面,在随机风险模型的构建和分析等方面尤为擅长,在Insurance: Mathematics and Economics、Scandinavian Actuarial Journal,Journal of Applied Probability,《中国科学》,《金融研究》等国内外知名期刊发表学术论文20余篇,曾获第三届钟家庆运筹学奖。现兼任中国保险学会常务理事,中国保险学会保险教育专业委员会秘书长,中国保监会保险消费者权益保护工作社会监督员,中国运筹学会不确定系统分会理事、金融量化分析与计算专业委员会委员等社会工作。2012年,入选教育部“新世纪优秀人才支持计划”。2013年,荣获霍英东教育基金会高等院校青年教师奖。

Li Wei, Insurance Professor, Head of Department of Insurance and Director of China Insurance Research Institute, School of Finance, Renmin University of China. Doctor of Science, Nankai University. Post-doctor, Academy of Mathematics and Systems Science. Academic visitor, the University of Hong Kong and the University of Iowa. Her research interests include financial risk management and insurance, taking advantages of interdisciplinary her research fields involve quantitative risk management, assessment and pricing of contingent claims, insurance asset management, actuarial science, insurance economics, culture of insurance, internet insurance, insurance big data analysis and applications, insurance consumer rights protection. Particularly, she is good at the construction and analysis of stochastic risk models. She has published more than 20 papers in the well-known research journals such as Insurance: Mathematics and Economics, Scandinavian Actuarial Journal, Journal of Applied Probability, Science in China (Series A), Journal of Financial Research. She won the third Zhong Jiaqing Operations Research Prize. Now she also serves as the executive director of the Insurance Institute of China, Secretary-General of the Insurance Education Committee of the Insurance Institute of China, social supervisor of the Insurance Consumer Protection Bureau of China Insurance Regulatory Commission, director of Uncertain Systems Branch of Operations Research Society of China, committee member of the Financial Quantitative Analysis and Calculation Professional Committee. She was selected as the "New Century Excellent Talent" by the Ministry of Education in 2012. She won the Fok Ying Tung Education Foundation Award for Young Teachers in 2013.